Strokenzweep

Er zijn allerlei strokenzwepen te koop of zelf te maken. Ik beperk me hier tot het bespreken van leren strokenzwepen met minimaal 3 tot oneindig veel stroken.

Deze zwepen kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten leer, de voor en nadelen zal ik hieronder proberen te verwoorden.

 

  • Nappa of su├Ęde, heeft een korte levensduur, word ook wel streelzweep genoemd omdat het leer lekker zacht is.
  • Varkens- of schapenleer, dit leer heeft veel rek waardoor de stroken steeds langer worden en zwakker en uiteindelijk breken.
  • Rundleer, zijn in eerste instantie behoorlijk stug, maar even goed inslaan en je hebt een goede strokenzweep die lang meegaat.

 

Als je de strokenzweep aanschaft moet je letten op de volgende dingen: 

 

  • De lengte van de zweep, de gemiddelde lente is tussen de 60 tot 80 centimeter. Bij een langere zweep heb je kans dat de uiteinden rond het lichaam gaan krullen en dat kan blauwe plekken geven.

Dat gekochte zwepen vaak wat langer zijn omdat men er vanuit gaat dat jij zelf de strokenzweep aanpast op de jouw gewenste lengte en afwerking van de stroken.

  • Het handvat, ligt dit lekker in de hand, heb je geen last van de versieringen en zitten die versieringen wel goed vast.
  • Wil je er draaiende bewegingen mee kunnen maken dan zal er een draaipunt aan het handvat moeten zitten.

 

Nadat je hem gekocht heb moet jezelf nog een aantal dingen aan de zweep doen zoals:

  • Op die lengte knippen die het best bij jou past
  • De uiteinden netjes rond knippen
  • Inwrijven met zuur vrije vaseline, dit bevordert de duurzaamheid van je zweep
  • Hem inslaan op een kussen, bok of rood stenen muur.

 

Hoe gebruik je de zweep:

De kracht van de strokenzweep zit hem in het gewicht, je hebt geen kracht nodig om te slaan het effect word bereikt door de hoeveelheid slagen. Neem de zweep in je hand, houd de pols stijf en maak met je gehele arm de slag. Door de stroken van de zweep voor de slag door je andere hand te laten glijden kan je makkelijker richten. Het beste kun je de stroken gewoon op het lichaam laten vallen en ze daar even laten rusten. Ga aan het einde van de slag niet trekken, daarmee bedoel ik dus dat je de stroken over de huid gaat trekken, dit kan zeer pijnlijk zijn.

Begin rustig aan met slaan en voer het langzaam op, geef de onderdanige kans om aan het gevoel te wennen. Als prettig word ervaren als je in een regelmatig ritme slaat.

Heb je een strokenzweep met een draaipunt kun je ook de ronddraai techniek gebruiken. Bij deze techniek komen alleen de puntjes van de stroken in aanraking met de huid. Begin met de afstand te meten tussen de huid van de onderdanige en de puntjes van de zweep en probeer zodra je de juiste afstand te pakken hebt de zweep de gehele tijd op dezelfde afstand van het lichaam te houden. En dan ga je draaien met een behoorlijke snelheid, hiermee geef je geen echte pijnprikkels maar een stimulering waarbij het de bedoeling is dat je niet op 1 plaats blijft maar elke keer een klein stukje opschuift. Het lijkt makkelijk maar ik zou zeker eerst even oefenen op een muurtje.

 

Zachte slagen met deze zweep kun je doen in de schaamstreek en op de borstkas/borsten voor hardere slagen gebruik je de schouderbladen, billen en bovenrug.