Piercing

Hoe gaat het in zijn werk:

 

Het te piercen lichaamsdeel word schoongemaakt en daarna word met en pen de plek gemarkeerd waar de piercing moet komen. Daarna word er om dit gemarkeerde plekje een klem gezet, waardoor de huid op zijn plaats blijft en de doorbloeding iets minder word. Meestal kijkt men ook nog met een lampje of er niet al te veel aders op het stukje te piercen huid zitten. Dan pakt men een steriele naald en steekt die erdoor en kan je ring of staafje geplaatst worden.

 

Piercings worden niet alleen gezet in oren, hoewel dit voor een aantal jaren geleden de plek was die de meeste mensen wisten. Veel mensen laten tegenwoordig hun wenkbrauwen, tong, tepels, navel, clitorishood, penis, ballen en schaamlippen piercen. Dit is gewoon een feit en het blijkt dat het vaak met SM van doen heeft.

Het laten zetten van een piercing geeft een ontzettende kick, je denkt er over het algemeen lang over voordat je het laat doen en dan het idee dat men "zomaar" een gaatje in je gaat maken. Het is wel raadzaam om je piercing door een erkende piercer te laten zetten.

 

Als je eenmaal de piercing hebt kan het gevoel in dat deel van het lichaam compleet veranderen. Veel piercings in de erotische regio's maken seks more fun maar ik moet er ook bij vertellen dat ik een enkele keer gehoord heb dat het gevoel wat was afgenomen in plaats van sterker geworden.

Er zijn ook wel medische onderzoeken bekend die aangeven dat de zenuwen rond een gepiercde plek meer gevoelig worden. En o ja voordat het niet helemaal duidelijk is zo gauw de wond van een piercing genezen is doet hij helemaal geen zeer meer.

 

Informatie voor cliënten van piercingstudio’s.Je bent van plan een piercing aan te laten brengen.

De GG&GD Amsterdam vindt het van belang om je van tevoren op de hoogte te stellen van een aantal mogelijke risico’s.

Deze risico’s hebben te maken met de manier van aanbrengen en het verzorgen van de piercing, en je eigen gezondheid.Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een zogenaamd ínformed consent’(een verklaring) in te vullen.

In dit informed consent staat o.a. een aantal vragen over je gezondheid.

Dit formulier blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld.Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van de piercing plastic handschoenen. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je een verdovingsprik te geven.

Het verzorgen van de piercing

Een pas aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe vleeswond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je dat moet doen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts.

De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 1 jaar.)Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen in zwembaden, bubbelbaden en natuurlijk zwemwater. Vermijd ook stoombaden gedurende de genezing.

 

Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als het ontstoken is geweest. Van sommige piercings is het nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd (bv. het geven van borstvoeding met een tepelpiercing).

 

Je gezondheid

 

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GG&GD Amsterdam je af om een piercing te laten aanbrengen.

 • diabetes
 • hemofilie
 • metaalovergevoeligheid
 • immuunstoornis
 • bij gebruik van antistollingsmiddelen
 • op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • op plaatsen waar zich bulten, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen
 • Verder is het van belang dat je voor het aanbrengen van de piercing normaal gegeten en gedronken hebt ter voorkoming van flauwvallen. Meld aan je piercer als je lijdt aan epilepsie.
 • Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

 

De gemiddelde geneestijden voor de verschillende body piercings

Dit zijn ruw geschatte richtlijnen, de geneestijden van een piercing verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, rekening houdend met de onderstaande gegevens.

 

 • Hoe gezond ben je. Je gezondheidstoestand heeft namelijk effect op de geneestijd van je piercing.
 • Ben je bereid om je piercing goed te verzorgen totdat hij in zijn geheel is genezen.
 • Gebruik nooit sterilon of alcohol op je piercing!
 • Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, aftershave en andere sterke zeep op je piercing.
 • Niet met de piercing spelen, dit geeft irritaties.
 • Vermijd bubbelbaden en ga niet lang in een heet bad zitten weken.
 • Sluit de piercing niet af met een vette zalf, de piercing heeft zuurstof nodig om te genezen.
 • Minimaal 1 maand niet onder de zonnebank of in de felle zon liggen.

(sport)activiteiten kunnen de geneestijd van je piercing vertragen.

 • Als je kort na het nemen van je piercing op vakantie gaat, zou het beter kunnen zijn om te wachten met de piercing totdat je terug bent van vakantie, omdat je tijdens je vakantie naar alle waarschijnlijkheid geen tijd neemt om je piercing te verzorgen.
 • Raak je piercing nooit met vieze handen aan!!!!!
 • Haal nooit zelf het sieraad uit je (ongenezen) piercing, vraag aan je piercer om dat voor je te doen.
 • Denk vooruit; zal de piercing effect gaan hebben op je dagelijkse leven.
 • Neem de tijd om tot de beslissing te komen of je een piercing wil en waar je hem wilt hebben.

 

Ben je nieuwsgierig welke piercings er allemaal zijn klik dan op de piercing