Enema

Een enema is een soort klysma met het verschil dat een enema veel dieper doordringt, doordat er meer vloeistof gebruikt word en dus ook meer darm reinigt. Over het algemeen bestaat een enema uit een tankje/beker die opgehangen kan worden waaraan een slangetje zit met een kraantje en een ca. 1 cm dikke canule voor de anus. Voor zo'n enema gebruik je ca. 1/50 deel van het lichaamsgewicht aan water, dus als je 50 kg weegt ca. 1 liter, 100 kilo ca. 2 liter. Het water niet warmer mag zijn dan 45 graden en je moet de canule voorzichtig in brengen, maak hierbij gebruik van wat glijmiddel. Om een enema te gebruiken kun je een aantal houdingen aannemen o.a. op de linkerzij en de rechterknie naar de borst gebracht, je zit op de knieën en ligt plat op de grond/tafel met de schouders, zodanig dat de knieën de borst raken. In deze houding staan de darmen bijna ondersteboven, wat als voordeel heeft dat het water van de enema gebruik kan maken van de zwaartekracht, rechtop staan, op de rug liggen en op de buik liggen etc. Houd de vloeistof zo lang mogelijk vast en ga dan naar het toilet. Na ca. 5-20 minuten ontstaat een hevige aandrang, waarna vloeistof en ontlasting naar buiten komen en de darm schoon is.

 

Doe een enema niet te vaak, maximaal 1x per 2 weken want de reiniging is niet verkeerd maar ook de "goede" dingen uit de darmen worden weggespoeld.

Een enema word vooral bij het nursing spel gebruikt en dan ligt de nadruk zeker op het zo lang mogelijk vasthouden van het water en het verder reinigen van de darmen dan het "eerste kamertje".