Trombose

Trombose en bondage.

 

Trombose is een aandoening waarbij er bloedstolsels gevormd worden in de bloedvaten. Dit kan optreden in de slagaderen, dit zijn bloedvaten die van het hart afgaan, we spreken dan van arteriƫle trombose, waarbij bijvoorbeeld een herseninfarct en hartinfarct kan ontstaan. Maar meestal ontstaat trombose in de aderen, de bloedvaten die naar het hart toegaan, en dan noemen we het veneuze trombose, hierbij is er sprake van een trombosebeen of van longembolie.

De vorming van bloedstolsels kan nuttig zijn in geval van een bloeding of operatie, maar als stolsels zomaar optreden is dit ziek makend. Meestal als er over trombose wordt gesproken wordt er veneuze trombose bedoeld.

 

Bloedstolling

 

Bij verwonding, bijvoorbeeld als we ons gesneden hebben aan het keukenmes, gaat een bloedvat kapot. Wij grijpen dan naar een pleister. Bloedstolling is echter de beste pleister. Eentje die een mens van nature dagelijks op zak heeft. Dank zij bloedstolling worden gaatjes in onze bloedvaten gedicht. En het euvel is snel verholpen. Kortom, bloedstolling is van levensbelang.

Maar de stolling kan ook 'overdreven' worden. Er wordt dan een bloedprop gevormd. Zo'n prop kan zo groot worden, dat hij een bloedvat volledig afsluit, we spreken dan van trombose. Het bloed kan niet meer komen waar het komen moet. 

Trombose kan overigens in elke ader en slagader optreden. ook in een arm of been. Omdat het bloed niet goed kan (weg)stromen, wordt het lichaamsdeel dik en pijnlijk.

Trombose heeft verschillende oorzaken. Het kan aan de kwaliteit van het bloedvat liggen. Denk maar aan slagaderverkalking. Maar ook een te trage bloedsomloop kan er toe bijdragen. Zoals tijdens langdurige bedrust, bijvoorbeeld na een operatie of een lange vlucht met een vliegtuig. Tot slot kan het bloed zelf ook de grote boosdoener zijn, als de stollingsneiging te groot is.

 

Het vervelende van trombose is dat het gedrag van de bloedprop onvoorspelbaar is en dat brengt met zich mee dat alles, wat invloed heeft op de bloedbaan, dus risico's met zich meebrengt. Dat geldt dus ook voor bondage door gebruik van de touwtjes ( waar dan ook op het lichaam ) verhoog je de bloeddruk waardoor de bloedsomloop zich anders gaat gedragen en dat wil je zeker niet als je last hebt van trombose.

 

Je kunt nog wel een bondage uitvoeren met goede, soepele en bij voorkeur bontgevoerde leren boeien. Die kun je wel rond het lichaam doen (zolang je ze niet al te strak aantrekt natuurlijk), want die hebben geen nadelige invloed op de bloedcirculatie. Je kunt ook leren borstharnassen, riemenpakken en dergelijke laten voeren (of dat zelf doen wanneer je daar een beetje handig mee bent) en die gebruiken op het lichaam.

 

Waar je wel erg mee op moet passen zijn posities van het lichaam. Gevouwen benen of armen bijvoorbeeld hebben ook invloed op het gedrag van de bloedsomloop. Staan en plat liggen is dus het verstandigste. Dan is er trouwens nog steeds heel veel mogelijk, al zal er wel een wat grotere aanslag op je creativiteit worden gedaan, maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn.