Diabetes

Diabetes

 

Omdat een aantal mensen in mijn omgeving te maken hebben met suikerziekte zijn we er ons eens in gaan verdiepen wat dit voor gevolgen kan hebben voor een SM spel.

 

Als eerste moet je even weten wat de oorzaak is van suikerziekte.

Het lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Verreweg de belangrijkste brandstof is glucose. Glucose zit in enkele voedingsmiddelen, maar het grootste deel wordt in het spijsverteringskanaal gemaakt uit koolhydraten (ook eiwitten en vetten kunnen worden omgezet). Glucose is zelf ook een koolhydraat. Doordat het goed oplosbaar is wordt het makkelijk door bloed opgenomen en op die manier wordt het getransporteerd naar de lichaamscellen. Glucose kan alleen goed door cellen opgenomen worden in aanwezigheid van het hormoon insuline. Bij gezonde mensen wordt continu precies genoeg insuline aangemaakt om de glucose concentratie in het bloed constant te houden. Dit is belangrijk omdat vooral hersencellen afhankelijk zijn van een constante aanvoer van glucose. De optimale glucose concentratie is ergens tussen de één en anderhalf gram per liter (rond de 7 á 8 mMol/l), bij een te lage concentratie voel je je beroerd en in extreme gevallen kan bewusteloosheid, hersenbeschadiging, of overlijden het gevolg zijn. Bij een te hoge concentratie voel je je ook beroerd en kunnen op den duur allerlei organen blijvend aangetast worden. Op de effecten van te hoge en te lage concentraties kom ik dadelijk terug.

Bij mensen met diabetes wordt insuline niet, of onvoldoende, aangemaakt. Hierdoor stijgt de glucose spiegel. Door regelmatige zelfinspuiting met insuline, of door inname van andere medicijnen, kan het glucoseniveau binnen de perken gehouden worden. Maar door een foute dosering, te weinig (koolhydraten) eten, of door inspanning kan de waarde juist (en snel) tot te lage waarden dalen. 

 

Maar wat zijn dan de effecten?

 

Veel voorkomende verschijnselen bij een lage glucosespiegel ("hypo") zijn:

Duizeligheid, "licht gevoel in het hoofd", moeheid/loom gevoel, slecht kunnen zien, moeilijk praten, bleekheid, en angst.

Sommige van die verschijnselen kunnen door de Dom, en zelfs door de sub zelf, verward worden met "sub space" of zweven. Hoe storend het ook is, ga er in geval van twijfel van uit dat er sprake is van een hypo en meet de glucosespiegel. 

 

De korte termijn effecten van een te hoge glucosespiegel ( “hyper”) zijn vaak:

Hoofdpijn, transpiratie, rood gezicht, veel moeten drinken en plassen. 

 

Wat je moet doen voordat je gaat spelen als jij of de ander last heeft van suikerziekte:-Vertel je partner vóór het eerste spel dat je diabetes hebt en wat de mogelijke consequenties zijn. 

-Leg je Dom/sub uit hoe hij je bloedsuikerspiegel kan meten en wat aanvaardbare niveaus zijn.  

-Meet voor het spel je glucosespiegel. Iets aan de hoge kant is beter dan iets te laag. In het laatste geval: eet iets en wacht een kwartiertje voor je begint.

-Diabetes patiënten zijn vatbaarder voor infecties en de gevolgen ervan zijn schadelijker dan voor gezonde mensen. Dus let op hygiëne, voorkom verwondingen en behandel eventuele wonden direct. ( ja natuurlijk doe je dat toch wel ). 

-Mensen met diabetes moeten vaker drinken en vaker plassen. Moeilijk bondages of mummificatie zijn daarom af te raden. 

-Zorg dat er druivensuiker tabletten ( Dextro ) bij de hand zijn, voor het geval er een hypo optreedt. Als je geen Dextro hebt is een flink glas Cola of zo ook goed ( geen Light product ). 

-Houdt rekening met wat je eet voor een lange, intensieve sessie. Verschillende koolhydraten worden met verschillende snelheiden omgezet in glucose (bloedsuiker). Eten dat langzaam omgezet wordt heeft de voorkeur. Aardappel (vooral als puree) wordt snel omgezet; pasta (vooral volkoren) langzamer, linzen en gedroogde witte of bruine bonen nog langzamer.

 

Waar op te letten tijdens een spel:

 

-Diabetes kan de zenuwuiteinden in handen en voeten aantasten, waardoor die gevoelloos worden. Daardoor kan je niet aangeven of een touw erg strak zit. Let dus extra op verkleuringen ( beter: gebruik geen strakke pols- of enkelbondages ).

-Hang je sub niet ondersteboven en vermijd het gebruik van blinddoeken met van die dikke kussentjes.

 

Dit zijn de dingen waar wij zo op konden komen.