Sub space

Sub space

 

Een moeilijk te omschrijven iets maar ik ga toch een poging wagen. Subspace een gemoedstoestand waarin een onderdanige terecht kan komen tijdens een spel. Het is een soort tranceachtige toestand waar je als Dominant attent voor moet zijn want de reacties van de onderdanige worden hier heel anders door. Deze gemoedstoestand word veroorzaakt door endorfines en adreanalines die door het lichaam worden aangemaakt tijdens een spel. De onderdanige is zich niet bewust van deze veranderingen.

Na vele gesprekken met Dominanten die hun onderdanige goed observeerden tijdens een spel is men tot de conclusie gekomen dat er 6 fasen zijn in de subspace. Over het algemeen zullen Dominanten trachten de onderdanige niet verder te brengen/laten gaan dan fase 4.

 

  • Topspace - het "gewone" gedrag van de onderdanige
  • Marginally down space - De onderdanige reageert zeer alert op de aandacht van de Dominant ook als was hij/zij met andere dingen bezig. 
  • Sprite space - De onderdanige gaat de Dominant testen, kijken of deze nog steeds bij de les is door b.v. een opdracht maar half uit te voeren. Reageert de Dominant niet zal de onderdanige dit als gebrek aan aandacht voor hem/haar voelen waardoor er een gevoel van ongenoegen kan ontstaan en er wat mokkend gedrag kan ontstaan. In deze fase kan het dus 3 kanten opgaan, ze kunnen terug gaan naar fase 2, mokkend in fase 3 blijven of doorschieten naar fase 4.
  • Blonde space - jawel de onderdanige gaat zich gedragen als een "dom blondje" Ze kunnen op de meest simpele vragen geen duidelijk antwoord meer geven, als je b.v. aan ze vraagt tintelen je handen kun je zomaar als antwoord krijgen: Dat weet ik niet of je krijgt helemaal geen antwoord meer. Even voor alle duidelijkheid dit is geen gespeelde domheid maar de onderdanige is echt niet meer in staat om aan te geven of alles nog goed voelt en dus ook niet in staat om genade of stop te zeggen.
  • Sub-vocal - Hierbij slaat het gedrag van de onderdanige helemaal om, het meegaande verdwijnt, ze worden kwaad, gaan zich verdedigen, de spieren spannen zich aan. Om deze fase 5 ongedaan te maken zal je de onderdanige heel veel lieve aandacht moeten gaan geven, dus veel strelen en lieve woordjes fluisteren net zolang tot dat ze terug keren naar fase 4 of lager. Doe je dit niet dan komen ze in fase 6 en die wil je eigenlijk niet meemaken.
  • Deepspace - Je krijgt nu te maken met een roofdier, wat als de boeien niet al te sterk worden deze zo kapot getrokken. De onderdanige praten niet meer maar gromt als een wild dier in nood. Alles zal de onderdanige irriteren, geluid, licht, beweging, geur enz. En dan zal je als Dominant echt sterk in je schoenen moeten staan, want de lieve woordjes en strelingen richten niets meer uit en moet hij/zij hopen dat de blik die ze werpen ( de ogen dus ) de onderdanige weer een beetje kalmeert.

 

Een beetje weldenkende Dominant zal zijn onderdanige niet verder laten gaan dan fase 4 maar er kunnen oorzaken zijn waardoor de onderdanige wel sneller in fase 5 of 6 kan raken. Factoren die daarbij mee kunnen spelen voor de onderdanige zijn: stress, emotioneel onstabiel zijn, in één spel te vaak heen en weer geslingerd tussen de diverse fases en twijfels over de Dominantie van de Dominant

Factoren die de Dominant veroorzaakt: andere zaken aan het hoofd hebben en het te zwaar belasten van de onderdanige.

 

Om nu te voorkomen dat je onderdanige te ver in subspace geraakt kun je gaan trainen om in noodgevallen je onderdanige zo snel mogelijk weer "normaal" te hebben. Dat trainen doe je door een vraag te bedenken en een antwoord, de vraag en het antwoord moeten echt helemaal buiten de sessie staan en als het even kan een beetje lachwekkend zijn. Dus b.v. als vraag: Kleur van je neus. Als antwoord b.v. groen als je teen. Verder noemt de Dominant de onderdanige bij de echte naam en moet de onderdanige de Dominant bij de echte naam noemen. Het lachwekkende in de vraag/antwoord en het noemen van de echte namen doe je omdat een onderdanige over het algemeen niet echt zal lachen tijdens een sessie en de Dominant ook niet bij de naam zal noemen. Nu ga je tijdens de sessie, zodra de onderdanige in fase 4 komt, deze vraag stellen en zal de onderdanige het antwoord meteen moeten geven. Doordat het een vraag is die geleerd is, waarbij allerlei dingen gezegd worden die niet binnen de sessie horen zal de onderdanige weer terug keren naar fase 1. Dit herhaal je regelmatig, net zolang tot dat er echt elke keer dat je de vraag stelt ook het goede antwoord word gegeven en je onderdanige weer aanspreekbaar is. Krijg je niet het goede antwoord of voegt de onderdanige nog iets toe, dan de vraag herhalen.

 

Laat een onderdanige nooit alleen als die zich in subspace bevind.